Jump to content

Welcome to NikonForums.com
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

Nikon z7 II

batteries

  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1
Bill J.

Bill J.

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Country Flag
  • LocationHoodsport, Washington

Hello,

I am a new user of Nikon cameras. I am currently learning to use my Z72. I have the MB-N11 grip with 2 EL-EN15c batteries installed.

How do I switch between battery #1 and #2.?   ( without removing them )

 

Thanks .!

 



#2
Merco_61

Merco_61

    Nikonian

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8,695 posts
  • Country Flag
  • LocationUppsala, Sweden

Site Supporter

Battery chamber A will be used first according to the manual.



#3
fallout666

fallout666

    Forum Veteran

  • Forum Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 826 posts
  • Country Flag
  • Locationcfl area of space coast

okay take look at this video. i follow him for Z body's info 

 

Nikon Z 6ii / Z 7ii Grip. First look at the new MB-N11. How hot swapping works

https://www.youtube....nnel=RicciTalks



#4
Bill J.

Bill J.

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Country Flag
  • LocationHoodsport, Washington

thanks guys for the info.!  I guess it is not an issue, if,  when battery "A" is depleted, the camera automatically switches to battery "B".  I was curious, because on dslr's I've used in the past, I was able to choose which battery I wanted active by using a setting in the menu.

 

thanks!



#5
Merco_61

Merco_61

    Nikonian

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8,695 posts
  • Country Flag
  • LocationUppsala, Sweden

Site Supporter

The DSLRs have only one battery in the grip and one in the body. I guess this is why the option is there.



#6
Bill J.

Bill J.

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Country Flag
  • LocationHoodsport, Washington

ahh very good point. thanks Merco.    One other question while I'm in here. I set up my Nikon U1 mode for exposure bracketing, 5 frames. ( 5fps )  My previous camera was a Pentax K-3.  On that camera, it Would save my 5 FPS to my U1 bracketing mode.  I cannot seem to get my Z7 to save that "continuous" mode... After I dial in my U1 mode I still need to go down to ( right bottom ) and select "Hi continuous".  Am I doing something incorrect.? Or does the Nikon not save the 5 FPS portion of of my AE bracketing mode.?  Is that something I will always have to set-up manually.?



#7
Merco_61

Merco_61

    Nikonian

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8,695 posts
  • Country Flag
  • LocationUppsala, Sweden

Site Supporter

I don't know as I have never bothered with setting up the U! and U2 modes. I switch between three generations of digital bodies and they are all different when it comes to how the user settings work.

 

For bracketing, I have assigned BKT to the red video record button on bodies that don't have s dedicated BKT button. I am usually in one of the Continuous High modes anyway...



#8
Bill J.

Bill J.

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 4 posts
  • Country Flag
  • LocationHoodsport, Washington

Merco, appreciate all your help. I have 1 more question ( at least for today )   On my LCD screen (bottom left) it shows:  shutter speed / f-stop. When I am in either "manual mode"  OR   "shutter priority mode" it shows the word: Time  where the shutter speed should be. When in those 2 modes my camera will Not fire Or is delayed in firing. This does Not happen in: "aperture mode" ,  "program mode"  Or  "auto mode".

 

Trying find where in the menu I can reset this.

 

thankyou.



#9
Merco_61

Merco_61

    Nikonian

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8,695 posts
  • Country Flag
  • LocationUppsala, Sweden

Site Supporter

I have no idea what setting you might have stumbled on. I don’t know the Z6II/Z7II menu *that* well yet as I didn’t get mine until June. I have the Z6II, so I don’t even have all the options you have.







Also tagged with one or more of these keywords: batteries