Jump to content

Welcome to NikonForums.com
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!
Photo

FE - Shutter at one speed


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1
Autonerd

Autonerd

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 2 posts
  • Country Flag

Hi all - I'm new to Nikon forum and SLRs (I was a Pentax guy in my film days) and I just discovered a friend's old FE in a closet.

 

The problem I'm having is that the shutter only fires at one speed regardless of where the dial is set. Bulb setting works properly. I have changed the batteries, the indicator light is on and the meter seems to work as does the self-timer.

 

I did have the stuck-advance issue (mirror going up but shutter not firing, advance lever locked) but with a little fiddling with the lever that problem went away on its own. Now it fires and advances but at what sounds like just one shutter speed. 

 

The camera looks like its in pretty good shape with clean insides, and I don't see any crud in the battery contacts. It's been sitting unused for many years.

 

Any ideas would be appreciated -- really eager to run a roll of film through this baby and see if those Nikon optics are as good as everyone says. :)

 

Thanks in advance --

Aaron



#2
Brian

Brian

    Forum Veteran

  • Forum Member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 404 posts
  • Country Flag

Even on manual- this camera sets the shutter speed electronically. It sounds like the variable resister of the camera may be at fault. On the FE,  Nikkormat EL, and other Nikons of this era - these can develop problems and crack. I replaced one on a Nikon EM years ago, and had a Nikon EL2 repaired that had the problem.



#3
gts350

gts350

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Country Flag
Sorry, I don't know why these repeated.

#4
gts350

gts350

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Country Flag
Again, sorry for the repeat.

#5
gts350

gts350

    New Member

  • Forum Member
  • Pip
  • 3 posts
  • Country Flag
You need to replace the batteries. Dead batteries cause the Nikon FE to only operate at 1/90th of a second no matter the speed selected (excluding bulb).
Good camera have fun.